HD:s beslut efter stängningen av Brittiska parlamentet

25 september, 2019

Högsta domstolen meddelade igår den 24 september att Boris Johnsons tillfälliga stängning av Brittiska parlamentet var olaglig.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson stängde av parlamentets underhus ända fram till mitten av oktober, nu kräver oppositionen att han ska avgå efter beslutet i Högsta domstolen. I slutet på augusti gav Johnson order om att stänga ner underhuset redan kring den 9 september fram till den 14 oktober, vilket upprörde hela den Brittiska oppositionen.

Med tanke på det kritiska brexitläge som landet befinner sig i tycker många att detta var alldeles för länge, framförallt då det bara är drygt en månad kvar då den senaste tidsfristen för att lämna EU löper ut.

Rättens ordförande Brenda Hale menar att den här utryckningen inträffade under högst exceptionella omständigheter och att stängningen hade varit förödande, inte minst kasta in landet i ett ännu värre kaos i den pågående brexitprocessen, påpekar Hale.

Skälen som Boris Johnson gav till Drottning Elisabeth är det HD framför allt slår ner på, som de menar inte har stöd i lagen. Detta blev en historisk HD-dom i England.

Källa: https://www.dn.se/nyheter/varlden/boris-johnsons-suspendering-av-parlamentet-var-olaglig/