Vapen i tingsrätten

14 oktober, 2015

Idag var jag som så många andra dagar i Stockholms tingsrätt. Det är ganska vanligt att man stöter på poliser som är där och vittnar. Idag var det ovanligt många, förmodligen för att det var en stor rättegång där aktivister var åtalade. Poliserna som jag träffade hälsade trevligt och verkade vara på ett gott humör. Trots att jag träffat många poliser i domstol var det just idag som jag reagerade på att dem är beväpnade inne i rättssalen. Eftersom svenska poliser är beväpnade i allmänhet är det inte så konstigt, men skarpladdade vapen hör ändå inte hemma i en svensk domstol. När jag var observatör för internationella juristkommissionen i israeliska militärdomstolar var det mer regel än undantag att människor var beväpnande. Jag skulle vilja att det fanns ett praktiskt sätt för poliser att lämna ifrån sig vapnen när de ska vittna i Sverige, t ex i polishuset som ligger vägg i vägg, så att vi i det avseendet skiljer oss från utländska militärdomstolar.               .